Javni poziv u okviru mjere podrške start-up preduzećima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Poštovani, imam registrovan obrt nešto manje od pola godine koji se bavi uzgojem junadi i proizvodnjom hrane za njihov uzgoj, zanima me da li postoji mogućnost po ovom javnom pozivu proširenje kapaciteta junadi to jest nabavka još junadi. Da li je to prihvatljiva investicija po ovom javnom pozivu?

Poštovani, nabavka životinja nije dozvoljena ovim javnim pozivom.

Gazdinstvo je 2022 godine dobilo sredstva za registraciju od Zavoda za zaposljavanje iznos od 6.400 KM. Da li se moze javiti na javni poziv obzirom na prilog 3 Izjava da nije dobio druga sredstva. Srdaca pozdrav

Poštovana, u Smjernicama je navedeno da su neprihvatljivi podnosioci prijava fizička lica koja nisu prijašnji korisnici bespovratnih sredstava u svrhu osnivanja start-upa ili programa samozapošljavanja iz drugih izvora u posljednje tri godine.

Poštovani, da li registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da učestvuju u ovom javnom pozivu? Tačnije da li se oni ovde posmatraju kao fizička lica jer nisu registrovana kao sp/doo nego samo kao poljoprivredna gazdinstva? Ukoliko se u ovom slučaju posmatraju kao fizička lica te mogu da se prijave na ovaj javni poziv ukoliko bi dobili sredstva podrške imaju obavezu da se registruju kao sp/doo? Takođe, da li je značajno u njihovom slučaju da li su registrovani kao poljoprivredna gazdinstva do godinu dana ili preko godinu dana, jer ukoliko se posmatraju kao fizička lica pretpostavljam da nije presudno ali bih željela da provjerim? Hvala.

Poštovana, registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu učestvovati u ovom javnom pozivu, ali kao fizička lica, bez obzira na dužinu registracije poljoprivrednog gazdinstva. Ko fizičko lice popunjavate obrazac 1a. Ukoliko vaš projekat bude odobren, u obavezi ste registrirati obrt (FBiH) ili kao Samostalni Preduzetnik (RS) ili kao preduzeće.

Poštovani, da li je pokretanje proizvodnje craft piva prihvatljiva investicija

Poštovani, po ovom javnom pozivu dozvoljene su prijave za proizvodnju craft piva.

Ako se skoro registrovana obrtu srodna djelatnost bavi uzgojem muznih krava i treba da počinje sa proizvodnjom svježeg kravljeg mlijeka, te biljnom proizvodnjom za ishranu stoke, da li je prihvatljiva investicija nabavka neophodne poljoprivredne opreme - nedostajućih priključaka za traktor.

Poštovani, priključci za traktor su prihvatljivi troškovi uz uslov da kao podnosilac prijave ispunjavate druge javnim pozivom definisane uslove.

Dobar dan poštovani, Kod kopije lične karte sam mislio priložiti skeniranu kopiju LK, CIPS sam isto mislio skenirati, Pitanje je kako uraditi izjave, dal vam priložiti PDF ili WORD ili sliku? Ja cu ispuniti u programu datum, te ime i prezime također cu svoj potpis digitalno umetnuti na fajl, samo me zanima u kom formatu da ga dostavim i dal treba biti otkljucan za daljnje vaše uređivanje ili nepromjenjiv LP.

Poštovani, navedene dokumente dostavljate kao prilog u online aplikacije, možete i PDF i sliku ili druge vrste datoteka.

Poštovani, Kako ste u prethodnom odgovoru naveli da je prihvatljiv podnosioc prijave fizičko lice koje ima namjeru osnivanja zadruge, ukoliko zadovoljava ostale uvjete, te da u skladu sa zakonskim odredbama zadrugu može osnovati minimalno 5 fizičkih ili pravnih lica, zanima me, da li svi suosnivači zadruge imaju pravo aplikacije na različite projekte u sklopu iste djelatnosti, a u okviru ovog Poziva, ukoliko ispunjavaju ostale uvjete. Logički razmišljajući te čitajući smjernice, ne vidim razlog za što ne bi mogli, jer da osnivaju pojednačne obrte ili društva sa ograničenom odgovornošću imali bi pravo aplikacije. Kod zadruge oni samo ujedinjuju svoje snage (znanja, iskustva, početna finansijska sredstva) kako bi u startu bili produktivniji, efikasniji i ekonomičniji, a time i konkurentniji na tržištu, u odnosu na situaciju da pojedinačno nastupaju na tržištu. Srdačan pozdrav, J. Osmančević

Poštovani, podnosioci prijava mogu podnijeti samo jednu prijavu na javni poziv, te mogu biti korisnici sredstava po samo jednom osnovu tj. jednom ugovoru. S tim u vezi, fizičko lice koje se prijavljuje na ovaj javni poziv može aplicirati samostalno ili u sklopu zadruge, ne po oba osnova.

Da li ste projektne aktivnosti treba da se zavrse u roku od 6 mjeseci? Ili je rok duzi? Trebaju li predracuni prilikom prijave?

Poštovani, sve aktivnosti trebaju biti završene u roku od 6 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Poštovani , da li poduzeće registrirano pod šifrom djelatnosti 01.47 ( uzgoj peradi ) , može aplicirati na ovaj javno poziv ? Srdačan pozdrav , Lucija Ostojić

Poštovana, ukoliko ispunjavate sve druge javnim pozivom navedene uslove, uzgoj peradi je prihvatljiv sektor.

Da li su gradjevinski poslovi u cilju proširenja objekta prihvatljivi?

Poštovani, poslovi izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije nisu prihvatljivi troškovi po ovom javnom pozivu.

Proizvodnja zanatskog piva da li može biti tema podrske startup?

Poštovani, proizvodnja zanatskog piva je dozvoljena ovim javnim pozivom ukoliko ispunjavate ostale uslove ovog Javnog poziva.

Da li je dozvoljena nabavka vozila ukoliko se proizvodnja obavlja u nepristupačnom planinskom regionu?

Poštovani, nabavka vozila je neprihvatljiv trošak po ovom javnom pozivu.

Poštovani, d.o.o. je osnovan 2001. godine, prije nepunu godinu dana smo osnovali poslovnu jedinicu da li možemo aplicirati na ovaj javni poziv preko poslovne jedinice?

Poštovani, obzirom da poslovna jedinica nema svojstvo pravnog lica nego bi podnosilac prijave trebalo biti d.o.o., činjenica da je registrirano 2001. godine je eliminirajući faktor u ovom slučaju.

Poštovani, da li se kao mlada, nezaposlena žena mogu prijaviti na Javni poziv start-up kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini s biznis idejom flaširanja prirodne izvorske vode radi finansiranja nabavke mašina za započinjanje poslovanja? Izvorište se nalazi u privatnom vlasništvu u gradu Lukavac, Tuzlanski kanton. U toku je registracija privrednog subjekta koji će biti registrovan kao d.o.o. u sektoru C prerađivačke industrije pod šifrom 11.07 - proizvodnja osvježavajućih pića, proizvodnja mineralne vode i drugih flaširanih voda. Unaprijed hvala i ugodan ostatak dana, Nela Nuhić 061/675-177

Poštovana, navedeno ne spada u prihvatljiv sektor primarne poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda.

Postovani, U skladu sa Smjernicama za podnosioce prijave u dijelu prihvatljivi podnosioci prijava za preduzeca se navodi slijedece: "• je registrovan manje od godinu dana prije objave ovog Javnog poziva i bavi se preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH;" Ja sam podnio zahtjev za registraciju drustva sa ogranicenom odgovornoscu (d.o.o.) 24.11.2022. godine, a rjesenje o registraciji preduzeca je izdato 23.12.2022. godine. Obzirom na datum objave poziva (19.12.2022. godine) da li sam prihvatljiv aplikant? S postovanjem. Lijep pozdrav

Poštovani, datum izdatog rješenja o registraciji je datum u odnosu na koji cjenimo prihvatljivost podnosioca prijave. S tim u vezi jeste prihvatljiv aplikant.

Poštovani, Planiramo aplicirati na predmetni Javni poziv kao Fizičko lice, molimo dopunu vašeg prethodnog odgovora (pojam u konačnici ?) da li u momentu apliciranja fizičko lice mora biti registrovano i da li je dovoljna registracija u Opštini poljoprivrednog gazdinstva ili se zahtjeva Registracija sa upisom u sudski registar. Drugo pitanje, da da li se Biznis plan dostavlja kao odvojeni dokument ili samo u formi Biznis ideje kako ste dali u Prilogu 1a: Obrazac prijave - Fizičko lice. Hvala lijepa.

Poštovani, u momentu apliciranja fizičko lice ne mora biti registrovano. Ukoliko vaša poslovna ideja bude odabrana za finansiranje u tom momentu je potrebno da se registrirate. Detaljan biznis plan će se razvijati uz pomoć konsultanata koji će pružati tehničku pomoć odabranim aplikantima, tako da je za aplikaciju dovoljno popuniti obrazac prijave.

Postovani, obrt posluje od 3mjeseca 2022 i vec ima fiskalnu kasu i veliku vecinu opreme. Sukladno registraciji moze biti u programu medjutim u smjernicama nisu dovoljno detaljno opisani prihvatljivi troskovi. Dakle pitanje je: je li moguce kroz ovaj program financirati dodatnu investiciju u proizvodni objekt; npr solarni paneli, poboljsanje ucinkovitosti kroz poboljsanje fasade, staze u stali, itd.. hvala na odgovoru.

Poštovani, poslovi izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije nisu prihvatljivi troškovi po ovom javnom pozivu.

Pozdrav, Da li je u sklopu prerade voća i ljekobilja prihvatljiva i ekstrakcija ulja iz ljekobilja. Hvala i lijep pozdrav Haris

Poštovani, prerada voća i ljekobilja je prihvatljiv sektor ali uz uslov da su prizvodi namjenjeni ljudskoj prehrani. Ekstrakcija ulja iz ljekobilja ne isunjava taj uvjet.

Da li je prihvatljiva investicija renoviranje i modenizacija objekta za čuvanje stoke, lagerovanje kabaste hrane za stoku i odvajanje stočnog stajskog đubriva?

Poštovani, izgradnja objekta nije prihvatljiv trošak. Prihvatljivim troškovima smatraće se nabavka proizvodnih mašina i ostale opreme neophodne za početak poslovanja (npr. nabavka fiskalne kase, nabavka potrebne opreme, repromaterijala i mašina za proizvodnju, IT opreme, softvera, konsultantske usluge u vezi izgleda ili recepture proizvoda, i sl.).

Poštovani, S obzirom da imamo registrovan obrt kao dopunsko zanimanje (IPP), čija je osnovna djelatnost uzgoj voća i povrća, zanima nas na koji način podnosimo prijavu na aktuelni Javni Poziv, da li kao fizičko lice ili kao pravno lice? Osim navedenog, zanima nas da li ćete od odabranih podnosioca prijava zahtjevati prelazak iz obrta u doo, kao što je to bio slučaj u predhodnim Pozivima? Hvala

Poštovani, na javni poziv se možete prijaviti kao fizičko lice ili postojeće pravno lice (uključujući i obrt) koje je registrovano manje od godinu dana. Zahtjev javnog poziva koji se odnosi na registraciju poslovanja je zahtjev usmjeren na fizička lica podnosioce prijave. Niz je i drugih uslova koje trebaju ispuniti potencijalni podnosioci prijava te vas molimo da detaljno pročitate Smjenrice javnog poziva.

Postovani, Interesira me da li dokumentaciju koju smo pripremili za prijavu trebamo atacirati u Pdf verziji (Pdf verzija kopije licne karte, Pdf verzija CIPS prijavnice prebivalista) ili u nekom drugom formatu? Takodjer, da li svaki pojedinacni dokument zapravo pojedinacni ataciramo ili to treba biti jedan objedinjeni Pdf? Ukoliko zapocnemo proces prijave klikom na Opciju "Apliciram", a ukoliko nismo naprimjer spremili adekvatan format dokumenata, da li mozemo da apliciramo u fazama te da sve ono sto nam nedostaje ataciramo naknadno i na kraju, kada privedemo proces ataciranja dokumenata, kliknemo na finalnu aplikaciju odnosno slanje? S postovanjem.

Poštovani, dokumentaciju prilažete kao odvojene dokumente na mjestima gdje je u sistemu obilježeno da ih dostavite u prilogu. Mogu biti u PDF ili nekom drugom formatu kao što je slika npr. Aplikacija ostaje otvorena i možete raditi na njoj sve dok ne kliknete na opciju podnošenja prijave.

Među nabrojanim prihvatljivim projektima je i "proizvodnja i prerada mlijeka". Da li je prihvatljiva samo prerada mlijeka obzirom da imam mogućnost nabave mlijeka od komšija.

Poštovani, da prihvatljiva je prerada mlijeka.

Postovani, Molim vas da li poljoprivredno gazdinstvo koje aplicira za poziv i desi se da ispuni sve uslovr tj dobije sredstva, moze ostati registrovano kao poljoprivredno gazdinstvo ili mora preci u drugi oblik pravnog lica? Hvala

Poštovani, ukoliko aplicirate kao fizičko lice u konačnici treba biti registrovan kao samostalni preduzetnik/obrt ili preduzeće.

Pozdrav Bavimo se uzgojem vinove loze u zasticenom prostoru, da li u prihvatljive investicije spada i izgradnja plastenika za uzgoj vinove loze? Takoder me zanima, ako je prihvatljiva investicija izgradnja plastenika, da li mogu aplicirati kao poljoprivredno gazdinstvo i da li je to obrazac 1b?

Poštovani, sektor vinarstva i vinogradarstva je prihvatljiv sektor po oovm javnom pozivu. Prihvatljivim troškovima smatraće se nabavka proizvodnih mašina i ostale opreme neophodne za početak poslovanja (npr. nabavka fiskalne kase, nabavka potrebne opreme, repromaterijala i mašina za proizvodnju, IT opreme, softvera, konsultantske usluge u vezi izgleda ili recepture proizvoda, i sl.). Sve aktivnosti vezane za nabavku i ugradnju opreme moraju biti završene u roku od 6 mjeseci od potpisivanja ugovora. Na javni poziv mogu aplicirati fizička lica koja se imaju obavezu registrirati kao pravno lice samostalni poduzetnik / obrt ili neki oblik preduzeća ili postojeća pravn alica koja su registrovana manje od godine dana. Ukoliko ste postojeći registrovani obrt ili neka vrsta preduzeća popunjavate obrazac 1b. Za sve ostale uslove i kriterije vezane za prijavu molimo vas da detaljno pročitate Smjernice javnog poziva.

Pozdrav Kako i na koji način se vrši dokazivanje posjedovanje poljoprivrednog zemljišta? Stavio sam sebe kao podnosioca prijave prostorije i parcela su u vlasništvu moje majke. Da li je bolje da napravim sa njom Ugovor o zakupu prostora i parcele ili da stavim nju kao nosioca projekta? Hvala

Poštovani, na javni poziv treba aplicirati osoba koja će se baviti poljoprivrednom djelatnosti i na čije ime će biti registrovano preduzeće. Ukoliko vi niste vlasnik zemljišta prihvatljiv je bilo koji pravni dokument kojim vaša majka daje vama suglasnost za korištenje predmetne imovine.

Postovani Dali programom obuhvatate investiciju u sofvere I platforme koji će pomoći poljoprivrednicima I vodjenju, analizi troškova; poboljsanju primarne I sekindarne proizvodnje te olaksati čak i plasman navedenih proizvoda unutar I van BIH. U pitanju su napredna sofverska rješenja čija upotreba bi za osnovni paket bila dostupna besplatno svakom poljoprivrednomom proizvodjacu dok bi se malo bolji paketi plaćali na mjewecnoj osnovubte tako osigurao nastavka pružanja istih usluga. Unaprijed hvala na odgovoru

Poštovani da bi bili prihvatljiv podnosilac prijave za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške morate biti fizička lica (a), ili samostalni preduzetnk/ obrt i preduzeća (b). Nadalje, za podršku investicijama u svrhu podrške start-up kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru prihvatljivi su ssamo oni biznis planovi koji se isključivo odnose na proizvodnju i preradu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Iy vašeg upita nije jasno o kojoj vrsti kompanije se radi (da li je IT kompanija?) i da li će raditi na razvijanju software (što možemo pretpostaviti iz upita), čime ne bi ispunjavala ova dva uslova navedena u javnom pozivu.

Lijep pozdrav , moje pitanje se odnosi na ove tri izjave da li ih je potrebno ovjeravati kod notara ili je dovoljno samo popuniti i potpisati svojeručno Saglasnost podnosioca prijave - fizičko lice Izjava o drugim bespovratnim sredstvima Izjava o poslovanju u skladu sa UN globalnim principima

Poštovani, izjave nije potrebno ovjeriti kod notara.

Posjedujem vlastito zemljište, kuću i pomoćni objekat. Za pokretanje posla mi je potrebno izgraditi novi poslovni objekat - da li je prihvatljiv trošak izgradnja tog objekta te opremanje istog sa neophodnom opremom za proizvodnju?

Poštovani, izgradnja objekta nije prihvatljiv trošak. Prihvatljivim troškovima smatraće se nabavka proizvodnih mašina i ostale opreme neophodne za početak poslovanja (npr. nabavka fiskalne kase, nabavka potrebne opreme, repromaterijala i mašina za proizvodnju, IT opreme, softvera, konsultantske usluge u vezi izgleda ili recepture proizvoda, i sl.).

Da li na Javni poziv start-up kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini, su prihvatljivi podnosioci prijava Veterinarske ambulante?

Poštovani, veterinarske ambulante nisu prihvatljivi podnosioci prijava.

Poštovani, Ukoliko fizičko lice ime registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo, da li je potrebno registrovati i s.p ili doo ukoliko mu biznis ideja prodje na javnom pozivu? Lijep pozdrav,

Poštovani, ukoliko aplicirate kao fizičko lice u konačnici treba biti registrovan kao samostalni preduzetnik/obrt ili preduzeće.

Poštovani da li je prihvatljivi trošak investicije nabavka traktora za potrebe vlastite proizvodnje hrane u sektoru primarne proizvodnje mlijeka. Imam nabavljenih 15 junica i želim da pokrenem proizvodnju mlijeka, ali mi je potreban traktor i priključci za obradu zemlje na kojoj bi proizvodio hranu za muzna grla. Registrovao bih poljoprivredno gazdinstvo. Hvala

Poštovani, od poljoprivredne mehanizacije prihvatljivi su isključivo priključci, traktor nije prihvatljiva investicija po ovom javnom pozivu. Također, ukoliko aplicirate kao fizičko lice u konačnici treba biti registrovan kao samostalni preduzetnik/obrt ili preduzeće.

Postovanje imam jedno pitanje a to je sto se tice bodovanja,jeli se ja podrazumjevam u neki uzi krug ako ulazem i svoje novce,jako zelim da pokren svoju farmu i imam velii potencijal,ja sam bio proizvođac malina sa svojom porodicom ali na zalost nisam mogao naplaćivat svoj trud,mi smo odustali od toga i imali smo nesto sitno zivotinja tacnije 3 krave i koke ali nije bilo isplativo,sad imamo drugi plan to su domace koke koje vec imam oko 50 komada i domaci pilici i sistem krava tele ( mesni sektor i gotov proizvod),dosta zita smo skupili i sijena i imamo pašnjake ali na zalost ja taj projekat mogu jedino uz neciju pomoc jer nam poljoprivreda nije strana nepoznanica i imamo skoro sve masine neophodne za rad tako da mi smo spremni u ulaganje sa vlastitim ali ne tako velikim da bi mogao da zivim iz iskljucivo toga jer nemam toliko ušteđevine.Jako volim svoju zemlju i volijo bi da pokrenem vlastiti posao jer ima potencijala.Hvala

Poštovani, od podnosilaca prijava se ne očekuje vlastito ulaganje niti je to eliminarujući faktor. Detalje vezano za uslove i kriterije možete pročitati u Smjenicama na našoj web stranici.

Poštovanje, Čekali smo pola godine da se otvori ovaj start up projekat za fizička lica. Zanima me za koke nosilje na otvorenom za proizvodnju organskih jaja. Da li možemo aplicirati ja i supruga, imamo 7.5dunama zemlje 7klase živimo na selu ruralni predjeli 14 kilometara od grada Cazina. Trenutno imamo nešto koka za svoje potrebe Lohman brown nesilica.vidimo tu mogućnost da bi se moglo nešto po krenuti a i za domaća jaja je velika potražnja, jer se narod okrece zdravom načinu ishrane. Nemamo sredstva da uzmemo 200,300koka i svu prateću opremu i da započnemo taj posao mlada smo familija i imamo 4 djece. Koji su troškovi privatljivi za nas biznis plan jer bi krenili skoro od nule a želimo da ostanemo na selu i da imamo neku egzistenciju od svoga rada. Moja žena bi aplicirala i dali može preko mog gogle računa aplicirati Hvala za odgovor. Lijep pozdrav!

Poštovani, proizvodnja i prerada jaja je prihvatljiv sektor za prijavu. Prihvatljivi troškovi su nabavka proizvodnih mašina i ostale opreme neophodne za početak poslovanja (npr. nabavka fiskalne kase, nabavka potrebne opreme, repromaterijala i mašina za proizvodnju, IT opreme, softvera, konsultantske usluge u vezi izgleda ili recepture proizvoda, i sl.). Sve ostale detalje vezano za uslove i kriterije prijave možete pročitati u Smjernicama javnog poziva.

Poštovani Da li kao fizičko lice koje živi u domaćinstvu u kome je nosilac gazdinstva otac sam prihatljiv aplikator.imamo mini farmu od 12 krava Ja bih da pokrenem proizvodnju sira Trrbao bih mi traktor i ostali priključci da mogu da pripremim kvalitetnu prehranu životinjama kao i oprema za mini siranu.Da li su ovo prihvatljive investicije

Poštovani, ukoliko se na poziv javljate kao fizičko lice u obavezi ste po odobrenju vaše poslovne ideje registrovati se kao samostalni preduzetnik/ obrt ili preduzeće. Ukoliko već imate registrovan neki od navedih oblika pravnog lica onda bi podnosilac prijave trebao biti vlasnik/odgovorno lice. Prihvatljivim troškovima smatraće se nabavka proizvodnih mašina i ostale opreme neophodne za početak poslovanja (npr. nabavka fiskalne kase, nabavka potrebne opreme, repromaterijala i mašina za proizvodnju, IT opreme, softvera, konsultantske usluge u vezi izgleda ili recepture proizvoda, i sl.). Nabavka traktora nije prihvatljiva, dozvoljena je nabavka priključaka.

Postovani, Da li moze aplicirati pravno lice poljoprivredno gazdinstvo koje je tek registrovano? Hvalap

Poštovani, ukoliko je pravno lice registrovano manje od godinu dana, može aplicirati.

Da li obrt može biti registrovan kao dopunska djelatnost ili mora biti osnovno zanimanje. Supruga je zaposlena u privatnom sektoru registrovali bi obrt kao dopunsku djelatnost da li je to prihvatljivo.

Poštovani, registracija obrta kao dopunske djelatnosti je prihvatljiva.

Poštovani, Imam slijedeću situaciju: DOO je osnovano 2015. godine i bavilo se isključivo pružanjem računovodstvenih usluga do 2020 godine (dokaz: Obavijest o razvrstavanju iz Statistike), kada mu je zakonskim odredbama uskraćeno pružanje tih usluga zbog neispunjavanja uvjeta (zaposlen certificirani računovođa na puno radno vrijeme). Stoga se preorijentisalo na pružanje kancelarijskih i administrativnih usluga do septembra ove godine (dokaz: Obavijest o razvrstavanju iz Statistike). U septembru ove godine, osnivač je donio odluku o proširenju djelatnosti, kada se prvi put uvodi proizvodnja u registrovane djelatnosti, promjeni naziva firme, te promjeni osnovne djelatnosti, što je uredno registrovano kod nadležnog suda u septembru ove godine (dokaz: Odluka Osnivača o proširenju djelatnosti, Rješenje nadležnog suda o izmjeni naziva firme i dopuni djelatnosti, te Obavijest o razvrstavanju iz Statistike, da je osnovna djelatnost: uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja). U novembru mjesecu ove godine izvršen je upis u RK i RPG na području opštine Cazin. Obzirom da se do septembra ove godine nikad nismo bavili sa ovom djelatnošću, niti je bila upisana u dozvoljene djelatnosti u Sudskom registru, ali firma postoji od 2015. godine, da li smo prihvatljivi podnosioci prijave za pod 4. b. jer sve navedeno možemo neosporno dokazati. U namjeri da sačuvamo postojeća radna mjesta sa preklasifikacijom i dopunom djelatnosti, pri čemu smo neosporno START UP u ovom poslu, po Smjernicama nisam sigurna da možemo aplicirati i de facto ispadamo kažnjeni. Molim Vašu pomoć. Unaprijed se zahvaljujem na Vašem trudu i razumijevanju. Seada Bajramović

Poštovana, firma koja je registrovana 2015. ne ispunjava uslove ovog javnog poziva.

Da li uposlinici općine mogu aplicirati sa obrtom koji je dopunska djelatnost.

Poštovani, aplikant može biti zaposlen u općini pod uslovom da ne obnaša javnu funkcije.

Poštovani, Imam namjeru osnovati pravno lice koje će se baviti proizvodnjom ljekovitog bilja na području opštine Bosanski Petrovac. U postupku sam pregovora sa dobavljačima opreme (sušare, kombajni i slično). Zanima me da li se pod prihvatljivim "pravnim subjektom" podrazumijeva i zadruga u skladu sa Opštim zakonom o zadrugama, ili mora biti isključivo pravno lice u skladu sa Zakonom o privrednim društvima (doo, dd, kd, dnso) ili u skladu sa Zakonom o obrtima i srodnim djelatnostima (obrt ili srodna djelatnost). Malo mi je nejasan termin u Smjernicama jer i zadruga je jedan vid pravnog subjekta čija registracija se odvija pri nadležnom Sudu. Unaprijed se zahvaljujem na Vašem trudu i razumijevanju. S poštovanjem, Jagoda Osmančević

Poštovana, zadruga je prihvatljiv podnosilac prijave, ukoliko zadovoljavate i sve ostale uslove javnog poziva.

Postovanje, Nadam se da ste dobro. Imam pitanje u vezi Javnog poziva u u okviru mjere podrške start-up preduzećima. Naime, trenutno radim na razvoju biznis ideje u vidu web aplikacije koja je vezana za implementaciju HACCP sistema, koja je usko vezana za prehrambeni sektor. Zainteresovan sam da se prijavim na javni poziv pa me zanima da li je moguce da se na poziv prijave Obrtnicke djelatnosti koje su registrovane sa sifrom koje imaju veze sa uslugama programiranja? Implementacija HACCP sistema je zakonska obaveza svih subjekata u poslovanju sa hranom, odnosno pravne i fizicke osobe registrovane za obavljanje djelatnosti vezanih za hranu. S druge strane HACCP sistem je jako koristan za kontrolu rizika koji moze nastati u hrani. Smatram da je ideja inovativna na domacem trzistu i da bi mogla jako dobro proci. Radujem se vasem odgovoru. Lijep pozdrav, Emir Becirovic

Poštovani, prihvatljivi podnosioci prijave se moraju isključivo baviti primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda.

Potrebna su mi ova srestva za kupovinu poljoprivredne mehanizacije

Poštovani, molimo vas da se detaljnije o uslovima i kriterijama za prijavu informirate u Smjernicama javnog poziva. Što se tiče poljoprivredne mehanizacije prihvatljivi su isključivo priključci.

Nas 6 smo registrovali Opću zadrugu prije tri mjeseca( studentica, nezaposlena mlada majka troje djece, zaposlena tri muškarca od kojih su dvojica mlađi od 35 godina. Najstariji treći suvlasnik posjeduje mladu hladnjaču u kojoj želimo instalirati strojeve za preradu voća i povrća a u komore planiramo lediti i kupovati voće i gljive i vršiti preradu. Sredstva su nam potrebna da nabavimo vage, kasu, uredimo podove, mašinu za hladno cijeđenje, perilicu gajbi i ostala potrebna pomoćna sredstva. Sa radom bi započeli u maju a većina radne snage bile bi žene. Imamo li pravo prijave na Javni poziv? Hvala Vam!

Poštovana, kao oblik organizovanja jeste prihvatljiv podnosilac prijave. Što se tiče navedene opreme, ista je prihvatljiva osim pomenutih radova na uređivanju podova.

Poštovani, Da li se u ovom javnom pozivu može aplicirati za dodjelu plastenika? Ako ne, molim Vas navedite kako i gdje Hvala l.p

Poštovani, ukoliko ispunjavate sve druge uslove navedene u javnom pozivu, navedena investicija je prihvatljiva. Prijave se podnose putem platforme javnipoziv.undp.ba

Registrovana sam kao sp-plastenička proizvodnja povrća i imam u planu proširiti proizvodnju pa me zanima da li mogu učestovati u programu podrške?

Poštovana, sp je prihvatljiv podnosilac prijave ukoliko ispunjavate i ostale uslove javnog poziva.

Postovani, Da li se moze aplicirati kao fizicko lice i da u konacnici pravno lice bude registrovano kao poljoprivredno gazdinstvo? Unaprijed hvala

Poštovani, ukoliko aplicirate kao fizičko lice u konačnici treba biti registrovan kao samostalni preduzetnik/obrt ili preduzeće.

Imam pitanje vezano za bankovnu garanciju za avansno plaćanje. Suprug je zaposlen i kreditno je sposoban, ja sam tek otvorila poljoprivredni obrt i nijedna banka mi neće dati kreditnu garanciju na iznos npr 25-30 tisuća KM, da li suprug koji je kreditno sposoban na neki način može biti garant i tražiti na svoje ime bankovnu garanciju.

Poštovana, bezuslovna i neopoziva bankovna garancija u korist UNDP projekta može biti izdata po nalogu trćeg lica ali se mora odnositi na temeljni ugovor izmežu UNDP i podnosioca prijave/ potpisnika ugovora.

Poštovani Imam više pitanja: 1. Da li se pokretanje start up odnosi na kafu preciznije rečeno przenje kafe? 2. Da li aplikant moze biti zaposlen u Javnom Preduzeću FBiH? 3. Da li aplikant može biti penzioner? Hvala unaprijed Muhameda Humackic

Poštovana, prerada kafe ne spada u prihvatljive sektore po ovom javnom pozivu. Aplikant može biti zaposlen u javnom preduzeću pod uslovom da ne obnaša javnu funkcije te može ispuniti uslov registracije djelatnosti. Penzioneri su prihvatljivi aplikanti, te može ispuniti uslov registracije djelatnosti.

Poštovani, Bavim se proizvodnjom meda(pčelarstvo).Jel u obzir dolazi nabavka linija za proizvodnju pogača za pčele i linija za proizvodnju satnih osnova?

Poštovani, navedena investicija je prihvatljiva ukoliko podnosilac prijave zadovoljava i ostale uslove javnom poziva.