Nazad
Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima

Pitanja i Odgovori

Pitanje: Poštovani, u Smjernicama za podnosioce prijava a u vezi ''Poziva potencijalnim korisnicima za iskazivanje interesa za mjeru podrške investicijama u diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima'', pod tačkom 3.1.Potrebna dokumentacija u tabeli pod rednim brojem 11. za JLS je naznačeno sledeće ''Dokaz o načinu izbora direktnih korisnika (npr. javni poziv, zapisnik o provedenom postupku odabira, rang lista, i sl.) pa nas zanima jeli ovde dovoljan zapisnik o postupku odabira i rang lista ili JLS mora raspisati javni poziv za prijavu potencijalnih korisnika a po gore navedenom vašem javnom pozivu? Molim za pojašnjenje.. Srdačan pozdrav!
Kategorija : Način podnošenja prijave
Odgovor: Poštovani, JLS samostalno odlučuju o načinu izbora krajnjih korisnika, a dokumentom pod brojem 11 opisujete tok procesa izbora i dokazujete da je izbor bio fer i transparentan, odnosno da je veći broj potencijalnih korisnika bio informisan o objavi javnog poziva i uslovima koje propisuje. JLS ne mora obavezno raspisati javni poziv, već može koristiti druge načine koji će obezbijediti transparentnost procesa.
Pitanje: Poštovani, imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje do sada nije bilo komercijalno. Na površini od oko 1.8000 m2 je zasađen mlad mješoviti voćnjak s vrsama jagodastog voća i jezgrastog voća koje je već počelo da daje prinos(ogrozd,malina,ribizla,borovnica,kupina,gođi,lješnjik),a voćnjak višnje je u punom prinosu na površini od oko 1.200 m2 Namjeravam da proširim proizvodnju i da voće prerađujem tako što ću ga zamrzavati,sušiti i prerađivati u kandirano voće.To bih se proizvodilo kao domaći proizvod. Za ovakvu proizvodnju su mi potrebne mašine:za koštićenje plodova i pakerice,kao i manja električna sušara i zamrzivač. Interesuje me mogu li ostvariti pravo na sredstva po ovom pozivu za ovakvu proizvodnju i preradu voća, da li je potrebno učešće i koji iznos je moguće dobiti za ovakvu proizvodnju. Mogu li kao vezano lice uz lice na koje je registrovano gazdinstvo ostvariti pravo na učešće u javnom pozivu. Lijep pozdrav!
Kategorija : Kriterije za ocjenjivanje prijave
Odgovor: Poštovana, Nabavka opreme za preradu sirovine iz vlastite proizvodnje prihvatljiva je investicija. Da biste bili prihvatljiv direktni korisnik morate ispunjavati i druge uslove propisane javnim pozivom (upis u RPG prije 01.01.2021. godine itd). Direktni korisnik može biti i osoba koja nije nosilac pooljoprivrednog gazdinstva, ali je član gazdinstva ili domaćinstva. Napominjemo da na ovaj javni poziv poljoprivredni proizvođači ne mogu samostalno podnijeti prijavu, već prijavu vrši jedinica lokalne samouprave (opština/grad) na čijem teritoriju se planira realizacija investicije. Opština/grad odlučuje o načinu sufinanisiranja projekta koje mora biti u visini od 25% prihvatljivih troškova investicije. Minimalni iznos podrške po jednom direktnom korisniku za LOT1 iznosi 5.000 KM, dok maksimalni znos podrške zavisi od broja direktnih korisnika i u zbiru podrška ne može biti veća od 200.000KM.
Pitanje: Postovanje Dugogodisni sam vlasnik gazdinstva i zivimo iskljucivo od poljoprivrede rado bi aplicirala za sredstva projekta i izuzetno bi mi dobro dosla ali citajuci poziv nadjok klauzulu da zemljiste mora biti u vlasnistvu sto kod mene nije slucaj. Zemljiste je po papirima na muzevoj majci koja zivi sa nama pa dal je mjerodavna kucna lista potvrda o prebivalistu ili nemogu aplicirati? Hvala
Kategorija : Način podnošenja prijave
Odgovor: Poštovana, Ukoliko je predmet investicije izgradnja novog objekta, zemljište mora biti u vlasništvu podnosioca prijave. Ukoliko se zemljište koristi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju ono može biti u vlasništvu podnosioca prijave, kao i drugih članova gazdinstva ili domaćinstva.
Pitanje: Postovani, Da li u okviru ovog poziva ili bilo kojeg drugog se moze aplicirati za finansiranje kupovine nove poljoprivredne mehanizacije?
Kategorija : Ostalo
Odgovor: Poštovani, U okviru ovog javnog poziva prihvatljive su investicije u nabavku nove mehanizacije ukoliko se radi o pokretanju nove primarne proizvodnje. EU4AGRI projekat je 18.11.2022. godine objavio Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u kojem je nabavka nove poljoprivredne mehanizacije prihvatljiva aktivnost za unapređenje postojeće primarne poljoprivredne proizvodnje.
Pitanje: Kao fizičko lice želim se prijaviti za dodjelu nepovratnih sredstava za nabavkup poljoprivrednih mašina pa vas molim za savjet i upute šta trebam uraditi i gdje se obratiti Lijep Pozdrav
Kategorija : Biznis plan/Projektni prijedlog
Odgovor: Poštovani, Jedinice lokalne samouprave (opština/općina ili grad) podnosi prijavu za poljoprivredne proizvođače sa svog područja.
Pitanje: Živim u prigradskom naselju kod Banja Luke - 8 km od centra. Da li se mogu kandidovati i pod kojim uslovima za uzgoj koka nosilja u otvorenom prostoru - ograđenom prostoru. Imam 2,5 dunuma zemlje. I da li se mogu kandidovati za vršenje usluga pečenja jer imam KRUŠNU PEĆ?
Kategorija : Biznis plan/Projektni prijedlog
Odgovor: Poštovani, prihvatljivi podnosioci prijave pod ovim javnim pozivom su isključivo jedinice lokalne samouprave a koji su u obavezi u skladu sa Smjernicama za podnosioce prijave u prijavu uključiti direktne korisnike. Pozivamo vas da kontaktirate vašu jednicu lokalne samouprave u vezi ovog javnog poziva.
Pitanje: Poštovani, da li JLS je obavezna da piše projekat za fizičko lice (poljoprivredno gazdinstvo) ili samo da "prekuca" to što je krajnji korsnik zamislio i ispuni navednu formu da JLS apliciraju?
Kategorija : Način podnošenja prijave
Odgovor: Poštovani, JLS pripremaju prijavu u cjelini. U vašem je interesu da prijedozi projekata za direktne korisnike budu napisani na način da ih ocjenjivački tim može ispravno razumijeti i pravilno ocijeniti.
Pitanje: Dobro vece,ja imam vocnjak od 1000 komada sadnica pa me zanima da li bi mogao dobiti neki podsticaj od vas dobro bi mi dosla svaka pomoc. Kako i na koji nacin da dodjem do vas da mi objasnite sta treba od papira da se to prilozi il da mi date neki kontak broj da vas pozovem. Moj br je 065 340 373.lp i u naprijed hvala
Kategorija : Način podnošenja prijave
Odgovor: Poštovani, Molimo vas da pažljivo iščitate Smjernice ovog javnog poziva u kojima su navedene sve informacije. https://bit.ly/3gOlgd2
Pitanje: Postovanje procitala sam sve smijernice i nism pronasla iznos za koji mogu aplicirat kao vlasnik gazdistva poz
Kategorija : Ostalo
Odgovor: Poštovani, poljoprivredna gadinstva kao direktni korisnici u sklopu LOT1 mogu dobiti finansijsku podršku za prijedlog projekta u visini od najmanje 5000 KM. (Informacija je navedena u fusnoti br 13, na stranici 10 Smjernica). Bitno je napomenuti da vi kao gazdinstvo možete biti direktni korisnik sredstava ali ne i podnosilac prijave ( ne možete individualno podnijeti prijavu za financijskom podrškom, jedini prihvatljiv podnosilac prijave jeste jedinica lokalne samouprave).
Pitanje: Poštovani, mi smo registrovano Udruženje za zaštitu životinja PawFriends i interesuje nas da li mi mozemo aplicirati za LOT2 projekta EU4AGRI kroz JLS? Naše udruženje djeluje na području cijele BiH, spašavamo napuštene životinje, veterinarski obrađujemo i udomljavamo kako u BiH tako i u zemlje zapadne Europe. Okupljamo veliki broj volontera iz svih dijelova BiH. Kupili smo zemlju u Malešići opština Ilijaš i u postupku smo dobivanja građevinske dozvole (urbanističku smo dobili) za projekat izgradnje skloništa za napuštene životinje. Planiramo zaposliti najmanje 3 osobe u skloništu, a svojim radom doprinjeti poboljšanju kvaliteta života ljudi na tom i širem području opštine. Naša aplikacija bi se odnosila na dobivanje granta za izgradnju dijela skloništa uz naše sufinasiranje. Unaprijed hvala na vašem odgovoru.
Kategorija : Biznis plan/Projektni prijedlog
Odgovor: Poštovani, izgradnja skloništa za životinje nije prihvatljiva aktivnost za LOT 2.
Pitanje: Postovani, Po Lot2 imamo upit. Naime receno je kako mi kao aplikant (ngo) ne mozemo koristiti sredstca za plate. Zanima nas kako je osmisljen projekat. Ako osnujemo poslovni inkubator u ruralnom podrucju ili omladinski centar, na koji nacin cemo finansirati troskove naseg osoblja koje ce raditi na projektu, kao i osoba koje bi vodile taj inkubator npr.edukatori, projektni koordinator i asistent i sl.ako projektom nije moguce predvidjeti ovakve troskove? Srdacno!
Kategorija : Prihvatljive investicije/troškovi
Odgovor: Poštovani, Troškovi redovnih plata stalno zaposlenog osoblja nisu prihvatljiv trošak. Projekat će podržati prijedloge za pokretanje i unapređenje ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima koji mogu dokazati svoju dugoročnu samoodrživost. Lokalna zajednica ili treća strana mogu evenutalno finansirati plaće ali to je po smjernicama javnog poziva neprihvatljiv trošak i kao takav se mora prikazati u budžetu tj. ne može biti dio sufinansiranja.
Pitanje: Postovani Bavim se poljoprivrednom proizvodnjom od 2006.god kao obrt te sam se iz obrta preregistrirala u društvo sa ograničenom odgovornošću u aprilu tekuće god. Da li bih s obzirom da je navedeno najkasnija registracija sa 1.1 2o22.god mogla ipak da apliciram preko opcine na ovaj poziv s obzirom da je specifična situacija. P.S. Preregistraciju sam radila iz razloga da bih mogla da se javljam na javne pozive a sad se kriteriji izmijenili i opet ne mogu. Lijep pozdrav.
Kategorija : Ostalo
Odgovor: Poštovani, Prihvatljivi direktni korisnici u Lot1 mogu biti poljoprivredna gazdinstva (fizička lica) ili obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća koja su registrovana prije 01.01.2021., dok su u Lot2 prihvatljivi direktni korisnici udruženja, privatne ustanove ili preduzeća koja su registrovana prije 01.01.2021. godine. Preduzeća, registrovana nakon ovog datuma nisu prihvatljivi direktni korisnici za ovaj javni poziv.
Pitanje: Poštovani, u planu smo započeti sa uzgojem i preradom zove. Većina otpada koji nastane u tom procesu je organskog porijekla. Trava, grane, lišće, petiljke ćemo kompostirati i sa dobivenim kompostom gnojit ćemo zemlju u voćnjaku. Da li korištenje komposta, kojeg smo sami napravili, spada u obnovljive izvore energije koje trebamo navesti u Prilogu 2 - Prijavni obrazac za direktne korisnike LOT 1 u pitanju da li se investicija odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije. "Struktura investicije - uvođenje/unapređenje korištenja energije iz obnovljivih izvora Da li se Vaša investicija odnosi na unapređenje/uvođenje korištenja energije iz obnovljivih izvora? Ukoliko je odgovor DA, molimo vas da pojasnite."
Kategorija : Biznis plan/Projektni prijedlog
Odgovor: Poštovani, upotreba komposta za đubrenje ne smatra se primjerom korištenja energije iz obnovljivih izvora. Pod obnovljivim izvorima energije podrazumijeva se korištenje energije sunca, vjetra, biomase i sl., za proizvodnju električne ili toplotne energije.
Pitanje: Dobar dan postovani , imao bih par kratkih pitanja posto imam par nedvoumica. Za sta ja kao poljoprivredno gazdinstvo malo, baveci se stocarstvom ,mogu aplicirati. Pa ako mi mozete dati malo pojasnjenja,i smernice na neki primerima. Dali su to objekti za izgradnju itd...
Kategorija : Biznis plan/Projektni prijedlog
Odgovor: Poštovani, Javni poziv za diverzifikaciju namijienjen je poljoprivrednim gazdinstvima (fizička lica) i registrovanim privrednim subjektima (obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća u rangu mikropreduzeća), a koja imaju mogućnosti i planiraju unaprijediti svoje poslovanje tako što će uvesti novu proizvodnju ili u postojećoj proizvodnji uvesti neki novi proizvod ili novu uslugu. Na primjer, poljoprivredno gazdinstvo koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava prije 01.01.2021. godine, a koje se bavi isključivo proizvodnjom mlijeka, može tražiti podršku za podizanje plastenika (nova proizvodnja, kojom se do tada nisu bavili) ili za preradu mlijeka u sir i druge mliječne proizvode. U ovom primjeru, poljoprivredno gazdinstvo ne može tražiti podršku za unapređenje primarne proizvodnje mlijeka kojom se već bavi (na primjer, ne može tražiti podršku za nabavku izmuzišta). Važno je napomenuti da su jedinice lokalne samouprave (opština/općina ili grad) jedini prihvatljivi podnosioci prijave i da će one vršiti izbor korisnika i one odabrane korisnike predložiti u svojoj prijavi na javni poziv za dobijanje podrške. Molimo vas da pažljivo pročitate Smjernice javnog poziva u kojima su opisani svi detalji.